Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2021 22:15 - Св. Боян- Енравота, първата християнска жертва в България
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 8191 Коментари: 12 Гласове:
61

Последна промяна: 28.03.2021 22:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   Преди седем години се регистрирах в блога и започнах да пиша. Първата ми тема беше за Боян-Енравота. Сега отноиво пиша за него, което не означава, че темата е последна. Някои може да кажат"Започна с Енравота и завърши с него", но няма да е така. Като за нбачало ще поместя написаното в първата ми тема без промени, а после ще добавя новата информация и наученото при общуване с Духовно-просветния център към църквата"Св. Архангел-Михаил":
"Може би сте чували за Св. Енравота. Ще се опитам да разкрия максимално неговата личност и да напиша, каквото знам по темата. За Енравота-Боян научих преди около 10-15 години по време на едно събиране с приятели на исторически теми и коментиране. Аз имах малка икона на св. Енравота много преди някои да Той е бил са чували за него и на когото я покажа се налагаше да обяснявам кой е Енравота. Той е по-голям брат на кан Маламир, твърде вероятно първороден син, но може рано починалия Звиница да е по-големия брат.  Кан Омуртаг има трима синове- Енравота, Звиница и Маламир. По незнайни за мен и може би за историята причини след смъртта на Омуртаг властта поема най-малкия син9 както често става третия син) кан Маламир. На престола се  възцарил наследникът на Омуртаг, най-малкият му син Маламир (831- 836 г.),вместо своя по-голям брат, княз Енравота-Боян. Другият по-голям брат Звиница умира млад, но има наследник. Скоро след това Енравота тайно приел християнско кръщение под влиянието на Кинам- византийски учен, държан в плен при българите. Освободен е по настояване на Енравота и му е предаден като роб. Като узнал това Маламир опитал да застави брат си да се откаже от "чуждия Бог", но князът решително отказвал. Той заявил: " Аз се гнуся от езическите идоли и почитам Христа, истинския Бог и никой не ще може да ме отлъчи от любовта ми към Христа!" Като не успял да го склони да се откаже от християнството кан Маламир го убил. Преди да бъде посечен, мъченикът произнесъл вдъхновена пророческа реч:
           - Тази вяра, заради която аз сега умирам, ще се преумножи на българска земя. Напразно се надявате вие да я ограничите с моята смърт. Кръстният знак ще бъде на почит навсякъде, ще се издигат храмове на истинския Бог и чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог. А идолите и техните скверни жертвеници ще бъдат разорени така, като че ли не са съществували. Но и ти самият – обръща се към брат си Маламир – подир няколко години зле ще изхвърлиш своята злочестива душа, без да получиш никаква полза от своята жестокост!
          Действително кан Маламир умира около година и половина-две по-късно, млад, без да е оставил наследници. През целия период Маламир управлява чрез кавхана Исбул, както е и при наследилия го кан Пресиян. За неговата смърт византийските източници не споменават подробности, ако имат пръст в това те непременно биха писали. Наследява го сина на княз Звиница- Пресиян от рода Дуло. Като се има предвид, че управлението на Маламир е от 831 до 836 г. смъртта на Енравота би следвало да бъде към 834-835 г. Покръстването на българите, което е продължителен период се приема, че е през 865 г., около 30 години след смъртта на Енравота-Боян. За година на покръстването се приема официалното приемане на християнството от владетеля на България- Борис I. Енравота- Боян е първата християнска жертва в България и е един от най-старите ни светци. Той късно е канонизиран от православната църква и затова на календарите до преди 5-7- години не фигурираше името му. Малко преди празника ми нарисуваха и осветиха икона на св. Боян-Енравота.  Бързо след покръстването християнството станала официална и единствена религия за цялата територия, населена с българи. Не знаем нищо за Енравота- къде е гробът му, как е живял, имало ли е служба в църквата в негова чест, дори и възрастта му.   Наскоро се появиха сведения, че е погребан в Плиска, но не ми се вярва, защото той е отхвърлен от държавата заради християнски ужеждения.Не би следвало гробът му да е в столицата, а по-скоро някъде в покрайнините или да остане неизвестен. Паметта му се празнува на 28 март само с поменуване на името му от православната църква. Затова приканвам, който се чувства християнин да почете паметта на първата християнска жертва в България. Каквото е пророкувал Енравота е станало след около 30 години.
св. Боян Енравота."
              Това беше моята първа тема в блога. Може да я прочетете  отново, защото е кратка и сбита.
    image
             
               Преди години, някъде около 1998-2000 г. научих, че Боян-Енравота е съществувал. Така изглежда неговата икона. Помня, че някъде около 2004-2006 г. поисках да имам негова икона. Аз имах малка икона на Боян-Енравота, която някъде изчезна и търсих да си купя или поръчам нова. Оказа се, че църквите не предлагат такава икона и при едно от събиранията, които от 1998-ма година се осъществяват, без последните две години, поради усложнената епидемологична обстановка стана въпрос за това. Насочиха ме към ПЦДОН"Св. Боян-Енравота", кв. "Аспарухово", Варна( организация за обгрижване и помагане за лечение на зависими от наркотици). Те рисуваха икони и ми нАправиха една на св. Боян-Енравота. Събиранията за мен и още няколко приятели са традиционни и се чества дена на рода Дуло и началото на Именника на българските канове от 1998 г. досега.                 
                За Боян-Енравота добих нова информация от посещенията в Плиска и Мадара.
                  Като всеки светец и Боян-Енравота си има житие:р  
               "Синът и наследник на хан Крум, хан Омуртаг (816-831 г.), забелязал християнизаторското влияние на Кинам върху своите синове. Веднъж Омуртаг се опитал да застави Кинам да вземе участие в една идоложертвена трапеза. Понеже Кинам рязко отказал да стори това, хвърлили го в затвора за дълги години. Когато се възцарил наследникът на Омуртаг, най-малкият му син Маламир (831- 836 г.), по молбата на своя по-голям брат, княз Енравота-Боян, той извел Кинам от затвора и го подарил на брата си като роб. Обаче скоро княз Енравота-Боян тайно приел християнско кръщение под влиянието на Кинам. Като узнал това, Маламир опитал да застави брат си да се откаже от "чуждия Бог". Но князът решително заявил:

- Аз се гнуся от езическите идоли и почитам Христос, истинския Бог, и никой не ще може да ме отлъчи от любовта ми към Него!

Тогава Маламир произнесъл над него смъртна присъда. Преди да бъде посечен, мъченикът произнесъл вдъхновена пророческа реч:

- Тази вяра, заради която аз сега умирам, ще се преумножи на българска земя. Напразно се надявате вие да я ограничите с моята смърт. Кръстният знак ще бъде на почит навсякъде, ще се издигат храмове на истинския Бог и чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог. А идолите и техните скверни жертвеници ще бъдат разорени така, като че ли не са съществували. Но и ти самият - обръща се към брат си Маламир - подир няколко години зле ще изхвърлиш своята злочестива душа, без да получиш никаква полза от своята жестокост!

След това Христовият мъченик преклонил глава под меча и приел мъченически венец около 833 година.

Скоро умрял и Маламир и понеже нямал наследник, наследил го Пресиян (836-852 г.), син на княз Звиница, втория му по-голям брат. А синът и наследникът на Пресиян, Борис (852-889 г.), приел християнството с името Михаил и покръстил целия български народ (865 г.). Изпълнило се пророчеството на св. мъченик Енравота-Боян, княз Български - при царуването на св. княз Борис-Михаил Покръстител цялата българска земя се изпълнила с църкви и манастири, почитта към св. Кръст станала повсеместна и Христовата благодат почивала над православните свещеници, които извършвали чисти служби и обръщали народа от суеверното езичество към възвишеното богопочитание на Света Троица."

            Освен тези сведения, ние нищо друго не знаем за св. княз Енравота-Боян Български: къде е гробницата му, къде са мощите му, имало ли е служба в негова чест? Паметта му нашата Църква отбелязва на 28 март. Гробът му   известен- в старата столица Плиска. Както съм писал в първата си тема изразих съмнения, че е там, защото едва ли човек, лишен от престола и властта и убит, заради християнските си убеждения, по-точно заради отказа си да се върне към старата вяра да е погребан точно в столицата. Логично би било да е така, но след около 3 десетилетия България приема християнската религия и е възможно хора, които помнят къде е бил погребан през 833-та година Боян-Енравота да са го погребали наново. Има установена подобна практика.      
image

            Признателни сме за подвига и примера на св. княз Енравота-Боян и винаги помним изреченото от него пророчество за победата на Православието всред българския народ, което е Божие благословение за всички нас и което трябва да пазим като свое най-голямо съкровище." Споделям мнението на повечето историци напоследък, че св. Боян-Енравота е от рода Дуло. Според моите наблюдения и прочетеното през последните години родът Дуло при кан Крум се завръща на българския престол. Оттам следва, че наследниците на Крум до братята Борис II и Роман са от рода Дуло. 
 image
           Енравота е първороден син на хан Омуртаг и още млад попада под влиянието на пленен византийски епископ на име Кинам. Когато се поставя въпроса за наследството на Омуртаг, Звиница, следващият по ред, е вече починал по неизвестни причини, а Енравота е лишен от наследство заради отказа му да следва старите богове и наследник на трона става Маламир. Енравота измолва от брат си да освободи Кинам и да го направи негов роб. Желанието му е удовлетворено, но скоро Маламир разбира каква грешка е допуснал, защото Енравота се оказва по-дълбоко запленен от „ромейската” религия, отколкото се е очаквало. В онези векове, когато българската държава е била млада и постоянно е отвоювала съществуването си в съседство на могъщата тогава Византийска империя, на християнството се гледало не само като на предателство към старите богове, но и като на държавна измяна.

            Маламир призовава брат си да се откаже и да покаже единство на ханската власт, но Енравота е убеден точно в обратното – че новата религия ще сплоти ханството, в чиито територии съжителстват твърде различни племена. Пред опасност от смъртно наказание той се обръща към брат си Маламир:
..Тази вяра, заради която сега аз умирам, ще се преумножи на българската земя, въпреки опитите ви да я възпрете чрез моята смърт.
       В действителност Маламир умира млад след 3 години, без да има наследници по неизвестни причини. 
image В действителност след около 3 десетилетия княз Борис I покръства българите. "Тази вяра, заради която аз сега умирам, ще се преумножи на българска земя. Напразно се надявате вие да я ограничите с моята смърт. Кръстният знак ще бъде на почит навсякъде, ще се издигат храмове на истинския Бог и чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог. А идолите и техните скверни жертвеници ще бъдат разорени така, като че ли не са съществували. Но и ти самият – обръща се към брат си Маламир – подир няколко години зле ще изхвърлиш своята злочестива душа, без да получиш никаква полза от своята жестокост! "
 В България има малко жертви, вследствие гонения на християни. 

           "При разкопките на Свещения кладенец в Голямата базилика в Плиска, археологът проф. Павел Георгиев е открил непосредствено под купола на кладенеца луксозен гроб, иззидан от тухли.
             Археологът предполага, че това е мартириумът на първия български мъченик за християнската вяра – княз Боян Енравота, съобщиха от Националния исторически музей. Княз Енравота, наречен по-късно Боян, е син на хан Омуртаг и внук на хан Крум. През 831 г. след смъртта на баща си, той е трябвало да заеме престола на България, но група боили се възпротивили защото той бил приел християнската вяра. При предприетото разследване княз Боян гордо заявил, че наистина е християнин и отказал да се отрече от Христос. Той бил осъден на смърт и посечен, както пише в хрониките „извън, но недалеч от крепостните стени “ в 833 г."
image
              На българския престол се възкачил малолетният брат на Боян-Енравоота Маламир, който починал млад през 836 г. Маламир бил третият син на кан Омуртаг, като вторият Звиница починал млад.  С лед Маламир на престола се възцарил  Пресиан, който към 845 г. изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец – мястото на екзекуцията.
  image

                 В България все още няма нито църква, нито параклис на името на св. Боян-Енравота. 
                През 2018 г.  излезе една детска книжка „Първият български мъченик св. Боян-Енравота и св. цар Борис-Михаил". Във Варна на едно място им а икона на св. Боян-Енравота- в църквата"св. Атанасий" вдясно от входа има три икони на нашите царе от рода Дуло: Тривелий Теоктист( Тервел), Боян-Е нравота и Борис- Михаил. Като съм ходил из България в църквите и манастирите не съм виждал негова икона. Същото се отнася и за св. Тривелий-Теоктист, освен в църквата в Мадара, която носи неговото име.
image
            В "Сравнителния календар", издаден през ноември 2018 г. за месец март избрахме за светец Боян-Енравота. Само ще поясня, че в Сравнителния календар за всеки месец избрахме светец, владетел и символ на България. Под всеки месец в църковния и светския вариант имаше текст. От разговорите разбрах, че някъде към 60-те години на XX в. св. Боян-Енравота е бил изваден от църковния християнски календар, издаван от Българска епархия, но след тридесетина години отново е включен. Ситуацията повтаря сякаш миналото, че през 833 г.  Боян-Енравота е убит, а тридесетина години по-късно вярата е възприета от народа. С това изглежда е бил реабилитиран. 
              Мисля, че с тази тема обогатих вашите знания за този не особено известен български светец.
 Да припомня още, че днес 28 март се чества паметта на светеца. Имен ден празнуват Боян, Бойко, Акбена и производните на тези имена.       

             




Гласувай:
61



1. elizabethborislavova - Благодаря за полезната и насърчителна публикация
28.03.2021 22:52
Благословени всички, които са устояли и платили такава висока цена за да отстоят спасителната вяра в нашия Господ Исус Христос!
цитирай
2. panazea - Много хубаво представяне !
29.03.2021 00:26
Благодаря !
Тони
цитирай
3. barin - Благодаея, Елизабет. Боян-Енр...
29.03.2021 05:32
Благодаея, Елизабет. Боян-Енравота предизвика интерес у мен и през 2015-та г. нямаше много писано за него. Сега вече има достатъчно.
Поздрави!
цитирай
4. barin - Благодаря, Тони! Хубав ден!
29.03.2021 05:32
Благодаря, Тони! Хубав ден!
цитирай
5. zaw12929 - Поздрави за упоритостта да пред...
29.03.2021 07:09
Поздрави за упоритостта да представяте българския идеал- водещото на нацията- ПРАВОСЛАВИЕТО- НАШЕТО СЪКРОВИЩЕ ДУХОВНОСТ, ОБЕДИНЯВАЩА НИ, КАТО РОДИНА!
цитирай
6. barin - Здравей, Зав. Боян-Енраота не се е ...
29.03.2021 07:13
Здравей, Зав. Боян-Енраота не се е отказал от вярата и може би е послужил за пример на онези, които не се отказаха много векове по-късно при опитите за помохамеданчване.
Поздрави!
цитирай
7. nkf - Благословени всички, които са у...
03.04.2021 16:53
elizabethborislavova написа:
Благословени всички, които са устояли и платили такава висока цена за да отстоят спасителната вяра в нашия Господ Исус Христос!

И ти можеш да платиш същата висока цена, като идеш и се удавиш някъде - тъкмо ще спасиш себе си, а и ще избавиш света от една бездетна, стерилна, фригидна шизофренна креатура.
цитирай
8. elizabethborislavova - Благодаря за милите думи
12.04.2021 16:05
Ако можеш помогни за това, което правя за благовестието на царството. Ето как съм го описала в блога си:
"Скъпи приятели, Всички публикации в тази страница са Божие Слово, идващо директно от небесния олтар, според пророчеството в Откровение 8:5, в което се казва: И ангелът взе кадилницата, напълни я с ОГЪН ОТ ОЛТАРЯ и хвърли огъня на земята; и настанаха гръмове и гласове, светкавици и трус. Това Слово в Библията е наречено още: - Късният дъжд - Яков 5:7 И тъй, братя, останете твърди, до Господното пришествие. Ето земеделецът очаква скъпоценния плод от земята и търпи за него докле получи и ранния и КЪСНИЯ ДЪЖД. - ЕСЕННИЯ ДЪЖД -23 Радвайте се, прочее, и вие, сионови чада, И веселете се в Господа вашия Бог; Защото ви дава есенен дъжд със справедлива мярка, И ви наваля дъжд – есенен и пролетен - Скритата манна: За нея говори в Откровение 2:17 "Който има ухо, нека слуша що говори Духът към църквите: На тогова, който победи, ще дам от СКРИТАТА МАННА." - РОСАТА, която пада по цялата земя, а руното остава сухо от Съдии 6: 40 - 12-ТЕ КОША С КЪШЕИ ХЛЯБ, останали от петте хляба, с които Исус нахрани 5 000 души, според Матей 14:20, Марка 6:43, Лука 9:17 -СВЕТЛИНАТА от Откр.18:1, от която се просвети цялата земя. - Слънцето или СЪДЕБНАТА СВЕТЛИНА, върху която е стъпила и с която е въоръжена истинската Църква от Откр.12:1 - 1 И голямо знамение се яви на небето, - жена, облечена със слънцето, с луната под нозете й и на главата й корона от дванадесет звезди. - СВАТБЕНАТА ВЕЧЕРЯ. Нарича се сватбена вечеря, защото информира за приключилия Първи, небесен или наричан още Страшен съд. Решенията на този съд са дадени от Бога на хората в продължение на 35 години - от 1947 до 1982 г. Те са давани и записани на български език и ние първи имаме възможност да научим това. То е предназначено да подготви човечеството за най-великото и славно събитие - възкресението на праведните. Пророк Данаил пророкува за днешното време като казва: Данаил 12:12 "Блажен, който изтърпи и стигне до хиляда и трист
цитирай
9. nkf - Бориславова, знам, че си малоумна, ...
16.04.2021 15:30
Бориславова, знам, че си малоумна, но наистина не преставаш да изненадваш с дълбинната си простотия, щом ме молиш да разпространявам тъпотиите ти. хахаха :)
цитирай
10. radostinalassa - Как се отнасяш към...
16.04.2021 17:41
убийствата на 50 богомилски болярски рода заедно с пеленачетата? Това не противоречи ли на Христовото учение и не ни ли доближава до Сатаната?
цитирай
11. krumbelosvet - nkf - Бориславова, знам, че си малоумна, ...
23.04.2021 18:26
Тоя НКФ нема место между нормалните хора. И, разбира се, е антиком и руфоб.
цитирай
12. kolevdobri - Не, не противоречи...
13.05.2021 14:17
radostinalassa написа:
убийствата на 50 богомилски болярски рода заедно с пеленачетата? Това не противоречи ли на Христовото учение и не ни ли доближава до Сатаната?

Може да се убива в името на Христа. Само че, никой не е питал Христос, дали да убиват в негово име. На никой не му пука, че една от божиите заповеди е: "Не убивай". Институционализирането на религията опропастява всички благочестиви постъпки. Там където има келепир и мангизи, бог е Мамона. Страшно лицемерие, но това са фактите. Всъщност, поповете служат на Мамона, но за пред нас се правят, че почитат Единния и Единствения...Колко наистина трябва да са прости хората, че да им се връзват на приказките!!! Поздравления за статията? Все пак това е история. Калпава или не, не можем да я променим. Плюс от мен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644122
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031