Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2022 18:14 - Постиженията на Путин
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 1528 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Уважаеми колеги и читатели, тук ще се опитам да загатна само за някои от постиженията на г-н Путин. 
   Ще започна с това как успя да убеди 4 държави да гласуват за РУСИЯ в гласуването за резолюцията на ООН за специалната военна операция. Подкрепиха го представителите на Беларус Сирия,  Северна Корея и Еритрея. В първите две има руски войски , а за Северна Корея и Еритрея не ми се пише защото това са две световно известни с постиженията си държави. По-голямо обаче е друго постижение, това че няколко държави в които има руски войски не гласуваха за Русия. За Русия не гласуваха и държави трайно заплашени от Русия като Грузия и Молдова. Друго голямо постижение е трайния спад на БВП на Русия започнал от 2014 г.  През 2014 г Русия и Индия имаха БВП по около 2,3 млрд долара, а сега Индия има 3,5 срещу 1,8 млрд долара за Русия. С такова постижение не може да се похвали нито една голяма държава за последните 20 години. 
  Но нека не завиждаме на уважаемия г-н Путин за постиженията на Русия , а да се вгледаме в това какво направи за НАТО. Не се учудвайте, за последните 30 г никой не е направил за НАТО повече от г-н Путин. Направеното е поне по 3 линии. Първо НАТО увеличи рязко бюджета си за отбрана. Второ организацията силно се консолидира и стана много привлекателна.Новите кандидат-членки са много /аз поне се сещам за 6/. И най-важното сбъдна мечтата на на всички скандинавци военно неутралните Швеция и Финландия да искат да се присъедиинят към организацията. 
   Но не мислете, че г-н Путин повлия положително само на Скандинавия, той прояви и бащинска загриженост към Западните Балкани, където всички вече са положително настроени към НАТО дори Сърбия. За това много спомогна едно изказване на Путин където той посочи като пример за отделянето на Донецк и Луганск ... Косово. Такава братска обич пламна от страна на братятата сърби към г-н Путин, каквато не изпитват и към нас. След това изказване броят на сърбите желаещи да влязат в НАТО рязко се увеличи. Дори спомена за натовските бомбандировки не може да заличи ролята на г-н Путин. 
    От тогава на сам приноса на г-н Путин към европейската солидарност направо ескалира. Той старателно обедини Европа около тезата да бъде спрян вноса на руски природен газ. Прострелвайки се в крака за да укрепи европейското единство. До преди последното развитие на нещата около Русия бях убеден , че Столтенберг трябва да е най-благодарния на г-н Путин политик, но сега вече смятам, че това решително не е така. Да припомня, че преди украинската криза гласяха Столтенберг за поста шеф на Норвежката национална банка. Да припомня, че Норвегия е най-богатата страна в Европа и да управляваш нейната банка е добре заплатена привилегия. Но не би , Столтенберг ще продължи да се радва на стария си пост. Подкрепата на уважаемия г-н Путин рязко се прехвърли към фон дер Лайен. Той успя да консолидира около нейната позиция почти всички ръководители от ЕС. Специално искам да обърна внимание на позицията на Орбан, който силно желае да си плаща газа в пари , а уважаемия г-н Путин му предлага да го прави в рубли. Когато господ иска да накаже някого му праща верни приятели. 
   Но не мислете , че Русия има готов пазар за 160 млрд куб м газ. Не Русия се готви да се раздели с европейския пазар без да е осигурила дори 25% от него в други посоки. Русия няма магистрални газопроводи към Китай или Индия, няма дори изградени инсталации за втечнен газ. Всичко това уважаемия г-н Путин го прави от любов към европейската солидарност. Освен това наскоро четох, че има проекти за газификация на северозапада на Русия. Та като апроксимирам, спада на консумация на газ за ЕС и нарастването му в Русия стигам до извода , че на руснаците ще им бъде много много топло. Но какво да правиш грижа го е уважаемия г-н Путин за топлината на руснаците. 
   
    Но нека се върна на ситуацията в Украйна.  След като направи толкова много за нарастването на геополитическата тежест на Русия, че се стигна до там руснаците да разсъждават за това, че са пропуснали в конституцията си членовете за импийчмънт. Още от времето на Горбачов си задавам въпроса защо Русия не опише ясни процедури по импийчмънт. Винаги съм бил за това, че геополитическия хегемон не трябва да се сменя за щяло и нещяло. Но Горбачов постави под съмнение 300 г военни усилия на Русия. Вместо първата работа на руското ръковоство да бъде ясни правила за импийчмънт, те затвърдиха властта на първия и му дадоха диктаторски пълномощия. Нека погледнат към мъдрите китайци, които създадоха институции, които да изучават съветските грешки и естествено да не ги повторят. Но Русия предпочита да се слави със сила не с мъдрост. За това китайците няма да стъпят в капан подобин на украинския. Но нека си представим ситуация в която Русия е военния победител в Украйна. Завладяла е Киев , Харков и Одеса. Знам, че тази военна ситуация е малко вероятна, но да поразсъждавам над нея. Руската армия е окупирала територия с население примерно 30 млн. Това население, ще стои и ще се подчинява на окупацията ли. Нищо подобно, пред Русия ще се очертае 30 г  партизанска война. Светът ще гледа тихомълком и с преклонение пред руската сила. Несъпоставимо по-силния Съветски Съюз попадна в балтото Афганистан и му трябваха 10 г и 15 000 жертви за да излезе без чест от там. Тук мога да направя една прогноза. Дори уважаемия г-н Путин да се радва на военна победа в Украйна, геополитическата цена която ще плати Русия ще е многократно по-голяма от приноса на завладените територии в Украйна. Нещо повече това никога няма да бъде признато от ООН. Нека си спомним 10 000 кв км палестинска територия. Нима някой в Русия иска Палестина на западната си граница с население 40 млн. 

   Не знам , количеството водка употребявано от уважаемия г-н Путин, но няма такова количество, което да го накара да иска такова развитие в Украйна...


Тагове:   водка,   украйна,   путин,


Гласувай:
2



1. radostinalassa - Русия изгражда тръбата ...
20.05.2022 21:13
Силата на Сибир.
цитирай
2. radostinalassa - Нещо бъркаш двата щата...
20.05.2022 21:16
в Афганистан живеят араби, а в Украйна бели хора, както и в Русия. Изключвам наркоманите нацики, възпитавани от амерски инструктори в духа на евреина Хитлер.
цитирай
3. raders - Много качествена ирония в чест на ...
20.05.2022 22:36
Много качествена ирония в чест на вожда. И на мен ми се струва, че копелето е започнало да изглупява, не че преди е било много умно, но сега съвсем е сдало багажа. Явно вируса го е ударил в главата. /Тази неграмотна досадница, дето направи авганците араби и тебе те е нацвъкала, но е добре, че не и обръщаш внимание/.
цитирай
4. zabylgarite - Задкулисна работа си е политиката
02.09.2022 14:00
...
Както преди време един задочен мой приятел беше казал:Н аправете политиката прозрачна и никой няма да иска да се занимава с нея.
Освен почтени хора, които не се срамуват и страхуват да носят отговорност-добавям.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 457495
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031